Svenska kyrkan har 32 församlingar och bedriver verksamhet på ytterligare ett 100 tal platser. Utlandsförsamlingarna arbetar på samma sätt som en församling i Sverige med samma uppdrag i gudstjänst, undervisning, mission och diakoni. Uppdraget är att vara kyrka och möta människor med svenskspråkig identitet utanför Sveriges gräns.

Kyrkoherde till New York

Svenska kyrkan i New York söker kyrkoherde

Svenska kyrkan i New York är en unik kyrka som verkar i en av världens mest dynamiska och spännande storstäder sedan 140 år. Hjärtat i verksamheten är byggnaden som är centralt belägen i Manhattan. Därifrån utgår verksamheten och många besökare kommer till cafet och kyrkans lokaler på daglig basis. Det finns ett varierat utbud av gudstjänster, som präglas av en musikalisk bredd. Kyrkokören är en väsentlig del av verksamheten vid flera tillfällen på året.

Ungefär 60-80 vigslar genomförs varje år med målet att utöka den verksamheten. Dop och minnesceremonier är också vanligt förekommande i verksamheten. Det finns olika typer av gruppverksamhet som vänder sig till olika åldrar. Speciellt barnverksamheten är populär bland svenska familjer.

Gudstjänster firas också i Washington, D.C. en gång per månad.

Vem är du?

Vi söker en kyrkoherde som vill vara med och fortsätta att utveckla verksamheten framöver. Du trivs med att arbeta i en församling där olika kyrkliga traditioner möts. Du har ett öppet ekumeniskt förhållningssätt. Du är en god predikant med intresse för teologi och med goda teologiska kunskaper. Vi söker dig som har lätt att knyta kontakter och som ser möjligheten att vara kyrka i många olika slags möten och sammanhang.

För att komma i fråga för tjänsten skall du ha arbetat som kyrkoherde i Svenska kyrkan i minst 5 år. Det krävs en god administrativ förmåga och goda kunskaper i engelska. För att få ett arbetstillstånd och visum krävs kunskaper i engelska på B2 nivå.

Erfarenhet av att leda arbetslag är meriterande, liksom erfarenhet av att verka i internationella och ekumeniska sammanhang.

Vi erbjuder

Anställningen är en lokalanställning, vilket innebär att den lokala organisationen i New York är arbetsgivare.

Tillträde till tjänsten är hösten 2023 eller vintern 2024 efter genomförd arbetstillstånds- och visumansökan. Tjänsten har en förordnandetid på 2,5 år med möjlighet till förlängning upp till max 5 år. Intervjuer kommer att ske via länk eller telefon under april månad.

Eftersom samtliga anställda inom Svenska kyrkan i utlandet arbetar med barn och ungdomar kommer arbetsgivaren begära utdrag ur belastningsregistret av slutkandidaten.

Vill du veta mer?

Om du har frågor om tjänsten är du välkommen att höra av dig till:

Kyrkorådets ordförande: Olof Olsson
Avdelningschef kyrkokansliet: Rickard Jönsson
Biträdande avdelningschef kyrkokansliet: Johanna Holmlund Lautmann

Vill du jobba med oss?

Välkommen med din ansökan senast 20 februari 2023.

Välkommen med din ansökan. Ansökan ska innehålla personligt brev, cv och kopia på prästbrev. Bifoga även intyg från den behörighetsgivande kyrkoherdeutbildningen.

Vi har gjort vårt medieval för denna rekrytering och undanber oss därför erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annonsering.

Anställningsform Tillsvidareanställning

Kyrkoherde 100%

Uppsala stift

Församlingsherde eller...

Är du vår nya kyrkoherde?

Stockholms stift